Tuesday, March 17, 2015

Aurinko, kevät ja miehet

Kevät on täällä! Tai ainakin melkein. Minä tunnistan kevään tukkoisesta olosta, ja siitä, että ihmettelen aamuisin, että olenko oikeasti ihan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Yhtäkkinen valon määrä häikäisee ja hämmentää. Voiko kello olla oikeasti jo kahdeksan, kun koko talomme kylpee valossa?

Viime päivät olen joutunut viettämään flunssan kourissa. Ensin luulin, että tukkoisuus johtui katu- ja siitepölystä, mutta viimeistään viikonlopun öiset kurkkukivut pakottivat ottamaan flunssan tosissaan. Harmi. Juuri, kun aioin nauttia vapaasta viikonlopusta mahdollismman paljon ulkoillen ja rentoutuen. Nyt on ollut pakko jättää lenkit auringonpaisteessa muillle.

Toistaiseksi en ole kuitenkaan täysin malttanut istua kotona, kun olimme ehtineet suunnnitella viikonlopulle jo ohjelmaa, ja ajattelin, että siskon ja hänen miehensä kanssa vietettävä aika pizza-illan merkeissä sekä ystävien tapaaminen brunssilla on parempaa lääkettä, kuin kotona hömppäohjlemien katsominen. Sunnuntainen brunssi tuntuikin ihanan kiirettömältä, ja oli mahtavaa viettää vapaa-aikaa hyvässä seurassa aurinkoisesta päivästä nauttien. Brunssi Leppävaaran Perobassa (http://www.perobacafe.fi/index.php/brunssi/) olikin monipuolinen ja riittoisa, ja jugend-tyyppisessa villassa sijainnut kahvila oli sympaattinen paikka, jossa viihdyimme pitkään.

Espoon Perobaan paistoi sunnuntaina aurinko. 

Vaikka flunssa ei ole hellittänyt, uskon, että viikonloppu, jonka pitkästä aikaa sain viettää suhteellisen aikatauluttomana antoi huikeasti energiaa. Lauantaina pyörimme M:n kanssa kaupungilla ihmettelemässä miesten vaateliikkeitä pukuliivin ostoaikeissa. Vaikka miesten pukeutuminen huomioidaan nykyään paljon paremmin Helsingissä kuin joskus muinoin, osoittautui valinnavara liivien osalta mielestäni kuitenkin hieman puutteelliseksi. Kokonaisuudessa löysimme ehkä kolme liiviä, joista yksikään ei sopinut mielikuviemme kanssa yhteen.

Kiersimme Bulevardin miestenvaateliikkeet (jotka kylläkin muuten vaikuttivat melko monipuolisesti erilaisia tyylejä tarjoavia - varsinkin makeita miesten kenkiä löytyi monesta liikkeestä), mutta liivejä ei löytynyt. Lopulta päädyimme Buevardilla sijaitsevaan vaatturiliike Saumaan (http://www.vaatturiliikesauma.fi/), joka tarjoaa miestenvaatteita sekä valmiina että mittatilaustyönä tehtynä. Saumassa oli meneillään hässäkkä-lauantai, ja pukuja sovittavia miehiä oli sen verran, että meille jäi runsaasti aikaa kierrellä kaupassa tutkien valmisvalikoimaa ja asusteita. Täytyy sanoa, että miehille löytyy oikeasti yhtä hauskoja ja persoonallisia vaatteita kuin naisillekin, kunhan hieman jaksaa etsiä ja vaatteiden käyttäjältä löytyy hieman uskallusta. Housuja ja takkeja oli tarjolla upeissa väreissä; oli keltaisia chinoja ja marjapuuron väristä pikkutakkia. Asusteissa suosikeikseni nousivat uudenlaiset ja hauskasti muotoillut napit, jotka koristavat takin kauluksia (näitä näkyi mm. myös Stockmannin valikoimissa).
Näyte Sauman kangasvalikoimista. 
Saumassa vaatteet toki maksavat hieman enemmän, eikä opiskelijabudjettini tällä hetkellä suo yllätysten hankkimista M:lle tai muille suvun miehille, mutta käynti liikkeessä oli super-inspiroivaa ja palautti innostuksen, jonka eri kankaiden tuntu ja eri kuosien tuoma tunne synnyttää. Laatu, värit, materiaali, inspiraatio, kokonaisuus. Miehet.

M onneksi ymmärtää, mitä tuolla äskeisellä lauseella yritän sanoa, enkä päädy siitä kotiarestiin, että kerron olevani kiinnostunut miehille suunnattujen palveluiden kehittämisestä. Olen pitkään kadehtinut esim. ronskin näköisiä, usein amerikkalaisia, tatuoituja miespartureita, jotka antavat veitsen tottuneesti viuhua asiakkaan hiusrajassa luoden mitä upeampia crew cut-leikkauksia ja häivytyksiä. Kiinnostukseni miehiin on ammatillista ja konkreettista, jopa teknillistä.

Myös lähi-idän ja Turkin alueella parturikulttuuri tuntuu olevan valovuosia suomalaista kulttuuria edellä, ja pitkät perinteet ovat löytäneet tiensä ja kannattajansa myös Suomesta. Itse olen aina tykännyt tehdä miesten kanssa töitä, ja koen olevani taidokas parturi, mutta täytyy myöntää, että voisin hyvin mennä harjoitteluun viikoksi vaikkapa Pengerkadun Newroz-parturiin saadakseni monipuolisempia ideoita miesten palveluiden kehittämiseen.

Pelkästään yhteen asiakaskuntaan keskittymällä voi erikoistua ja tarjota asiakkailleen enemmän spesifejä palveluita ja tuotteita, mikä näkyy juuri perinteiten partureiden ja räätäleiden palveluissa ja tuotekokonaisuuksissa. Usein tyylikkäitä ja laaduikkaita vaatteita sekä spesifejä palveluita kunnioittavat tuttuni puhuvat siitä, kuinka Suomesta ei löydy vaatteita tai osaamista. Itse olen eri mieltä. Osaamista ja valinnanvaraa on, mutta rohkeita kokeilijoita, jotka ovat valmiita maksamaan erikoispalveluista sen verran, että työ ja siinä kehittymiseen panostaminen olisi kannattavaa, on melko vähän. Kysynnän ollessa marginaalista moni yrittäjä jättää huomioimatta tietyt vaihtoehdot, ja muna vai kana-asetelma on valmis.

Kun seurasin vaattureiden asiantuntevia lausuntoja ja tottuneita otteita esim. sovitustilanteissa Saumassa, oli selvää, mistä siellä asioivat miehet kuitenkin ovat valmiita maksamaan.

Palvelut pyörittävät taloutta, koska tavaranpaljouden keskellä ihmiset kaipaavat henkilökohtaista opastusta ja haluavat tehdä ostsotilanteistaan erityisiä. Ajatus käsityöläisten yhteistyöstä miesten rohkaisemiseski ja täten Helsingin tai koko Suomen miesten muodin päivittämiseksi kutkutteli minua jälleen Saumassa. Liikken viereen pitäisi ehdottomasti saada vanhan ajan kunnon parturi. Ja ehkä whisky-baari. Sieltä modernien herrasmiesten olisi helppoa astua ulos aurinkoon kaikkien ihailtavaksi.

Trendien tutkiminen on tänä päivänä helppoa. Inspiroivaa miesten muotia tarjoaa Instagram-feedissään mm. @Busterboyd.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Blog Archive