Saturday, December 6, 2014

Yrittäjän opiskelumentaliteetti, Slush-muistoja, asuntounelmia ja ryhmätöitä



Hyvää itsenäisyspäivää kaikille!


Ihmeellistä, että olemme jo tässä vaiheessa vuotta.  Loka- ja marraskuu ehtivät mennä melkein huomaamatta ohitse. Koko syksy on ollut omalta osaltani kiireinen, mutta jotenkin tähän vuoden loppuun kiire kulminoituu. On kouluprojekteja ja tenttejä, jotka pitää suorittaa juurikin kohta. Asiakkaat haluavat kaunistautua juuri ennen pyhiä (mikä on tietysti positiivista ja ihanaa). Keikkaa on muutenkin ollut tarjolla, ja olen taas joutunut toteamaan, kuinka vaikeaa Freelancerina on sanoa ei tarjotuille töille, mutta kuinka tärkeää se välillä on muiden töiden, ja oman jaksamisen  kannalta.

Loppuvuoteen on mahtunut myös jännittäviä käänteitä, kuten asunnon etsiminen ja löytyminen (eli pian alkaa myös muutto uuteen ihanaan kotiin), sijoitus-/yritystapahtuma Slushissa käyminen, projektipäällikön homma opiskeluprojektia varten ja lopputyön suunnittelu seminaarikursseineen.

Hommaa siis on riittänyt. Toisaalta kehitystä tapahtuu hieman huomaamattakin, ja uusia ideoita ja inspiraatioita näyttää syntyvän  itselläni juuri kiireen keskellä. Positiivisen stressin tuloksena olen ainakin tuottanut asioita, joista en vuosi sitten olisi uskaltanut haaveillakaan. Esim. graafisen suunnittelun kurssin innoittamana, olen kehittänyt sisäisiä AD-taitojani. Opiskeluun liittyvä kurssi on pian ohi, mutta itselläni matka tähän maailmaan on nyt vasta alkamassa. Osana tätä matkaa, uskaltauduin laittamaan portfolioni eetteriin, mikä pakotti minut myös hiomaan taitojani kotisivujen tuottamisessa. Tähän löytyy onneksi helppokäyttöisiä työkaluja (kuten käyttämäni WIX), josta on ollut hyvä aloittaa!

Joku aika sitten esittelinkin ensimmäisiä versioita portfoliostani, ja nyt ehkä uskallan jo paljastaa sen nettiversion - http://leenaadelejunttila.wix.com/portfolio. Jälleen kerran, olkaa kilttejä tuomioissanne, pliis. Tämä on prosessi. Toisaalta työskentelyssä on onneksi huomattavissa nousujohteinen käyrä. Alla esimerkki viimeiakaisista tuotoksistani (leffajuliste kuvitteelista poliittista thrilleriä varten).


Palkinto hyvin tehdyistä tehtävistä on usein opiskelijan arjessa konkreettista. Hyvän mielen lisäksi arvosana erottaa jyvät akanoista. Useimmiten nämä määräytyvät progressiivisesti, ts. palkka tehdystä työstä, riippuu siitä kuinka paljon työhön panostaa.

Kaikki eivät ole valmiita panostamaan samalla lailla. Jokseenkin mielenkiintoiseksi olen viimeaikoina kokenut tilanteen, kun töitä tehdään ryhmissä ja arvioinnit koskevat koko ryhmää. Usein jokaiseen ryhmään mahtuu AMK-tasollakin vähintään yksi Freerider, joka ei pistä tikkua ristiin yhteisen projektin eteen. Ei kiva. Syitä töiden tekemättömyyteen tällä ihmistyypillä riittää. “Oli töitä. Olin kipeänä. En ehtinyt. En pystynyt”.  Jaaha. Muut siis järjestävät aikansa, ja luopuvat työvuoroistaan, jotta voivat tehdä työt jonkun muun puolesta. Ei tunnu reilulta.

Itse suhtaudun opiskeluun kuin yrittämiseen. Työtä tehdään iltaisin ja viikonloppuisin. Päivät ovat pitkiä ja vastuu omasta pärjäämisestä omissa käsissä. Usein täytyy ensin hieman mokata, jotta voi ymmärtää, mitä oikeastaan pitikään tehdä, ja mikä voi toimia. Ensimmäinen idea on harvoin niitä parhaita. Tämä voi toisinaan myös motivoida, mutta tarkoittaa, että todellisia tuloksia alkaa näkyä vasta silloin, kun jotain ideaa on kokeillut tarpeeksi monta kertaa.

Itse olen perfektionisti ja vaadin itseltäni paljon. Haluan olla sekä tehokas, fiksu, että luova töissä ja vapaalla. Perfektionismi taas on aikaa vievää puuhaa. Jos useammin ajattelisin, että esim. tuottamani teksti tai hoitamani projekti olisi kertakaikkiaan “valmis”, säästyisi minulta varmasti enemmän aikaa muuhun. Eri asia on, olisinko silloinkaan tyytyväinen – enhän olisi pistänyt parastani tai yrittänyt tarpeeksi. Siksi en ymmärrä Freeridereita. Miten on mahdollista vaatia itseltään niin vähän ja vierittää omat työt muiden niskaan?

Optimaalinen tilanne olisi tietysti se, että projekteissa työskentelee mahdollisimman monipuolinen porukka, jossa kaikki kokevat olevansa osa kokonaisuutta, ja jossa kolleegat arvostavat toisiaan ja suhtautuvat kunnioittavasti toisten työaikaan. Ryhmän dynaamisuus liittyy myös siihen, että jäsenet haastavat toisiaan yhä parempiin tuloksiin. Täten perustetaan myös kasvavia, kehittyviä organisaatioita. Slushissa puhunut, mm.  Spotifyta perustamassa ollut Martin Lorentzon, mainitsi tärkeimmiksi vinkeiksi aloittaville yrittäjille juuri  hyvien kumppanien valinnan tärkeyden. 

Itse olen samaa mieltä. Kumppaneihin pitää voida luottaa. Heidän panostuksensa tulee vastata sitä, jonka itse olet valmis tekemään. Oikeassa elämässä hyvä kumppanuus voi johtaa vaikka yhteiseen asuntolainaan (!), kun se työmaailmassa voi johtaa vaikka Spotifyn kaltaisten keksintöjen ääreen. Monet pelifirmat ja innovaattorit näyttävät  aloittavan kaveriporukoiden yhteisellä harrastuksella ja hauskanpidolla. Kuin vahingossa henkilöt huomaavat yhtäkkiä olevansa markkinoita johtavia trendsettereitä. Totuus on kuitenkin, että kaikki vaatii jatkuvaa työskentelyä, taitojen päivittämistä ja yhteisiä kyyneleitä. Mikään ei tule ilmaiseksi. 

Itse olen huomannut, kuinka haavoittuvainen sitä on joskus omiin tuotoksiinsa liittyen. Koska opiskelu symboloi uusia mahdollisuuksia, niitä ei halua mokata. Ideat syntyvät toisinaan hitaasti, ja ovat usein esittelyvaiheessa raakoja. Ryhmän sisällä on toisinaan erilaiset aallonpituudet kuin itsellä. Näiden ylipääseminen vaatii ymmärrystä ja soidaarisuuttakin

Itse olen onneksi myös oppinut sanomaan välillä ei ja vaatimaan muilta enemmän vastuunottamista, jos koen alkavani kantamaan yksin kokonaisia projekteja harteillani. Tätä jaloa sanomisen taitoa olen kyllä harjoitellut, eikä ongelmien nostaminen pöydälle ole koskaan helppoa. Ei koulussa, kotona tai töissäkään. Silti se on ainut keino kehittää kommunikointia ja parantaa ryhmän toimimista. Opiskelu jatkukoon. 



"Ai perkele, luuleks sie tosissas, et miun vieteri venyy loputtomiin"
Itsenäisyyspäivän kunniaksi esitettäköön esimerkki rajan vetämisestä. Näin Tuntemattomassa Sotilaassa:
"Ai perkele, luuleks sie tosissas, et miun vieter vennyy loputtomiin".



No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Blog Archive